3. apr., 2024

Anna Mari Liivrand. Tehumardi öölahingu mälestusmärk. Kavand „Kõrred“

Kõrred
Kavand pealkirjaga „Kõrred“ pakub memoriaali terviku säilitamiseks välja lahenduse, kus hauatähised kaetakse dolomiidist plaatidega. Plaatidele on omakorda kinnitatud pronksist/messingist jooned, mis on inspireeritud memoriaali ümbritsevatest tuulisest maastikust, eelkõige seal kasvavatest punakatest kõrrelistest. Nii omandavad hauatähised pehmema visuaalse keele ning saavad pigem osaks maastikust.
Sümboolselt saab kõrremotiivi käsitleda ka kui viidet tuulte (võõrvõimude) meelevalda jäänud haprale inimhingele, kellele pole jäetud valikut enda tõekspidamiste järgi toimida.

Pealtvaade hauatähiseid katvatest plaatidest

1. variant kujutab tahvlit, millesse on lisatud pronks/messing triibud. Metalli kasutamine plaadil mõjub soojemana kui ainult kivi. Aja jooksul metall oksüdeerub ja hakkab nõrguma plaadile ning nii lisandub plaadile pisara motiiv.

2. variandi puhul on tegemist lihtsustusega, kus sarnane kujutis ja efekt saavutatakse kivisse sälkude lõikamisel. Teine variant järgib lähedamalt monumendile omast tahulisust ja on ajas vähem muutilk.

Kuigi kavandi kontekstis on kujutatud kõrsi plaatidel ühesuguses rütmis, siis tegelikkuses võiks iga plaadi lihtsasti isesugusena luua. Nii moodustub loodusele iseloomulikum asümmeetriline kooslus ning see tõstaks esile ka lahkunuid kui indiviide.

    Mälestussamba senine tekst «1941 Nõukogude sõjameestele — Saaremaa kaitsjaile ja vabastajaile. Советским воинам — защитникам и освободителям острова Сааремаа 1945 kaetakse samasuguse dolomiidiga nagu hauatähised ning ka seal kordub kõrremotiiv. Antud motiiv sobitub kenasti ka samba enda tekstuuriga. Plaadi keskele tuleks valida järelhüüe, mis lahkunuid väärikalt mälestaks.